С песен на китайски език, изпълнена от децата на Момчиловци бе дадено началото на четвъртия международен фестивал „Киселото мляко –новият път на коприната” в родопското село, който се провежда в дните от 21 до 23  септември. 

Тази година празникът преминава под знака на  десетгодишното ползотворно  сътрудничество между Момчиловци и  китайската компания Брайт фууд, която произвежда  киселото мляко с името на селото в Шанхай. 
 

„За жителите на селото е чест и гордост, че Момчиловци отново е домакин на утвърдилия се вече Четвърти международен фестивал на киселото мляко – култура и традиции, който стана символ на приятелството между нас и китайската компания Брайт Деъри. Приятелството ни събира две различни култури, а фестивалът отново ще издигне високо духът на Родопа планина с привкус на китайските традиции“, каза в словото си при откриването на фестивала кметът на Момчиловци Сийка Суркова. 

„Преди десет години нашата компания „Брайт“ пренесе безценните щамове от селото на дълголетниците и създаде киселото мляко с марка „Момчиловци“ в Китай. Още със самото си пускане на пазара, то спечели повсеместна положителна оценка, а днес – десет години по-късно, киселото мляко „Момчиловци“ вече се радва на огромна маса от верни потребители. На този фестивал на киселото мляко ще бъде официално поставено началото на изграждането на екологичната ферма „Момчиловци-Брайт“. Това ще бъде една ферма, създадена с общите усилия на България и Китай, която ще съчетава екологичен туризъм, участие в селскостопански дейности, развлечения и почивка. Осъществяването на този проект ще изиграе важна роля за насърчаването на устойчивото развитие на „Пътя на здравето и коприната между двете страни“, каза в приветствието си Лиу Пин, заместник-секретар на партийния комитет и изпълнителен директор на корпорация Брайт фууд. 

Китайските гости и домакините си размениха символични подаръци на официалната церемония. 

Момчиловци и община Смолян получиха калаена лъжица за кисело мляко, а на гостите от далечната страна  бе подарена дървена лъжица с името на Момчиловци. „В Китай, когато съпрузите навлизат в десетата година на съвместния си живот, се казва, че празнуват „калаена сватба“, защото в китайския език думата „калай“ звучи по същия начин като думата „ценя“. Така значението на израза „калаена сватба“ не просто предполага десет години на хармонично съжителстване и взаимно уважение между двете страни, но най-вече намеква за това, че и през бъдните безброй десетилетия всяка една от двете страни ще цени и ще се грижи в още по-голяма степен за другата“, каза председателят на Борда на директорите на “Брайт Деъри“  Пу Шаохуа. 

В събота ще бъде направена символична първа копка на българо-китайка  ферма „Момчиловци – Брайт“.   По време на фестивала ще бъде проведен  Националният конкурс “ Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“. Ще има редица забавни състезания като най- бързо приготвяне на таратор, надпиване с айран  и скоростно изяждане на кисело мляко. Предвидени са още кулинарни конкурси, а на площада в селото в неделя ще готвят Ути Бъчваров и китайски готвач. Фолклорна програма от Родопите ще поддържа настроението на гостите на фестивала през трите дни. 

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на туризма, а организатори са Кметство Момчиловци, Община Смолян, Български център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, китайската компания “Брайт Деъри“ и Деми травел ЕООД.