Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи за редица мерки в помощ на туроператорите с оглед на извънредното положение в страната заради разпространението на COVID-19. Те са обсъдени днес в парламентарната Комисия по икономическа политика.

Сред предложенията са туроператорът да има възможност да издава ваучери за бъдещо пътуване със срок до 24 месеца. Предлага се също, докато трае извънредното положение у нас, 14-дневният срок за възстановяване на сумите за отменено пътуване да не действа, защото в противен случай има реална опасност голяма част от туроператорите да фалират. Също и да се въведе отложено плащане по споразумение между туроператора и пътуващия. Ваучерите до 24 месеца за отсрочка на пътуването са предложени, за да може да има обективност и разбиране между туроператора и клиента.

Паралелно се разработва и програма за кризисна рекламна стратегия. Пренастройва се стратегията за онлайн реклама, както и механизма за насърчаване на организирания туризъм, с цел преструктуриране.

„Вярвам, че само с обединени усили ще успеем да продължим напред. Трудно е да го изрека точно аз, но апелирам да не се пътува. Призовавам българите, които искат да пътуват в чужбина, да не го правят в този момент. В непрекъсната връзка сме с туроператорите, но да се пътува на екскурзия в този момент е безотговорно“, заяви още Николина Ангелкова.