Туристически комплекс "Акве Калиде" отбелязва своя празник през тази събота и неделя. По този повод за посетителите е приготвена богата програма.

Боен турнир и исторически възстановки ще представят сдруженията "Чигот" и "Търновци", както и Работилницата за исторически реконструкции "ТЕХНИТАР". Първият кръг със средновековни двубои ще започне в 17.00 часа в събота, а вторият - с битки по двойки, ще бъде в неделя от 15.00 часа. Победителят ще бъде награден и провъзгласен за Закрилник на "Акве Калиде" за 2019-2020 г. Участниците в турнира сами ще могат да изберат оръжието си.

Същевременно над 30 занаятчии, художници, майстори и приложници от близо и далеч ще представят своите ръчни произведения на празника. Посетителите ще могат да присъстват на демонстрации на занаяти като кожарство, дърводелство, иконопис, грънчарство, ковачество, везбарство, дърворезба, кошничарство и много др. В автентични одежди ще се срещнат с пътуващ монетосекач, ковач на художествени изделия и оръжия, плетачи на калоферска дантела и кене, везбари, майстор на гоблени от мъниста, на накити - с мотиви от българска шевица, от полимерна глина, от естествени камъни и цветя, плетени мъниста.

Гостите ще могат да опитат екзотични вина от малини, смокини и къпини, да дегустират натурални месни продукти и здравословни храни, мед и медовина.

Изненада за посетителите на музея на Акве Калиде ще бъде възможността да изберат между стрелба с лък и татуировка с къна.