Портиер не пуска туристи на празния плаж на „Дюни“, ако нямат предварителна резервация. На абсурда днес се е натъкнал колегата Стефан Баев. Плажът на вилното селище е бил зает на едва 7%. Въпреки това, Стефан не е успял да стигне до него, защото нямал онлайн резервация.

„В този момент, ченето ми висва, останах без думи, замислям се, после още по-дълбоко се замислям, обръщам поглед към празния "резервиран" плаж... и прихвам да се смея. Портиерът, осъзнавайки нелепоста на обяснението си, също тихо ми приглася. Смеейки се на безумната ситуация и съзнавайки тъпотията в която сме поставени да живеем, той гледа неловко, а аз тъпо с горчивина и усещането не на човек, а амеба!“, разказва Стефан Баев.

Репортер на Gramofona.com опита да си направи онлайн резервация за плажа на вилното селище, но въпреки всичките ни опити, не открихме платформа, през която това може да се случи.

„Няма платформа. Явно не искат случайни хора да са там, макар да няма чужденци. Момчето любезно добавя – ей, там има един портал за свободната зона. Т.е. те не ни режат законовия достъп, просто те карат да се чувстваш втора ръка“, разказват хора, които са изпадали в същата ситуация. Стефан Баев смята да сезира Министерството на туризма за нововъведението на „Дюни“ и признава, че явно за голяма част от бранша не е проблем, че българите вече избягват родното Черноморие.

„Няма да подкрепя българския туризъм в този му вид, с тези собственици и при тези условия! Напротив! Бих му помогнал да глътне колкото може повече вода в този му вид и да сложа край на мъките му!!! Съжалявам за малцината свестни хора отдадени и правещи всичко, за спасяването на бизнеса. Но покрай сухото, гори и мокрото!“, допълва Баев.