Спадът на чартърите за летен сезон 2020 г. на летище Бургас е 83%, а на летище Варна е 80 %, съобщиха от Министерството на туризма.

Данните са изнесени на среща на вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова с изпълнителния директор на „България Ер“ Христо Тодоров и търговския директор на компанията Мария Стоянова. Те са се спрели подробно на мерките, предприети от правителството за преодоляване на кризата от Ковид-19, която се отрази сериозно на летателните услуги в най-пострадалия сектор на икономиката - туризма.

Николова е информирала подробно и за правителствената програма за спонсориране на компании, извършващи туристически чартъри до България с 35 евро за всяка седалка. Мярката е разчетена за 400 хил. туристи за следващите две години и е на обща стойност 55 млн. лв.

Дискутирани бяха и възможностите за насърчаване на чартърните полети и по други пазари като Турция, Русия, Беларус, Израел и пр., когато условията на реципрочност в епидемичната обстановка позволят това.

Същевременно от Фрапорп – концесионерът на двете летища, информираха, че от началото на годината до края на месец юли спадът на трафика за двете летища във Варна и Бургас е общо 73 %. На летище Бургас са обслужени над 1500 пътници през май, над 6200 през юни и над 121 хиляди през юли месец.