Майката на близнаци Ингрида живее в Уовърхамптън, Великобритания от години. Едва сега за пръв път е присъствала на огромна опашка в неделя, минута преди отварянето на хранителен магазин от голяма верига.“ Опашката наброяваше 35 души, което не можеше да се види преди COVID-19. Хората се страхуват, че ще бъдат затворени отново“, разказва тя.

Семейството на Ингрида е мултикултурно. Тя е родом от Литва, а съпругът й Хасам идва от Египет. Живеят заедно със синовете си Адам и Ясин, както и с майката и сестрата на Ингрида. Техният дом се намира в един от най-засегнатите райони на Великобритания. „В момента Англия е разделена на три зони в риск. Уовърхамптън е зона в голям риск“, обяснява 30-годишната жена. „Вярвам, че COVID-19 е просто грип, настинка. Мисля, че вече цялото семейство минахме през коронавируса, бяхме настинали“, споделя тя.

„Просто трябва да следваме правилата на правителството. Важно е да носиш навсякъде маска. Миналата седмица не позволиха на мъжа ми да се качи в градския транспорт. Той се върна до вкъщи, взе си маската, но в следващия автобус вече половината пътници бяха без  маски. Всичко е до самосъзнанието на хората и дали спазват наложените правила“, категорична е тя.

Споделя, че се страхува от второ затваряне на държавата. „Мъжът ми е фризьор и работи в салон,  ще остане отново вкъщи без работа, а помощите от държавата не са достатъчни за семейството ни“, разказва Ингрида, връщайки се назад в ситуацията пред няколко месеца.

По нейните думи, в момента се следи по-изкъсо за спазването на правилата. По улицата  има и повече полиция.

Пъбовете работят до 10.00 часа и са позволени компании до 6 души. „Но в същното време не можеш да се събираш с приятели вкъщи. Имам приятелка, нейните съседи пращаха полиция за проверка три седмици поред, без да има гости в дома си“, разказва тя. „Аз имам близнаци, видяхме се с две приятелки с по едно дете, но не ни пуснаха в ресторанта, защото общо бяхме седем души“, допълва Ингрида. 

По нейните думи, най-потърпевш е бизнесът на Острова. „Много хора губят работата си. Компаниите трябваше да затворят за няколко месеца, през които губеха клиентите си. Сега бизнесът започва отначало, а всяко начало е трудно“, категорична е младата жена.

Ингрида разказа история и от родната си Литва. Нейна приятелка е трябвало да си направи PCR тест, но не се явила. След два дни получила писмо за положителен резултат и е трябвало да се изолира за 2 седмици.

По нейните думи, сега вече никой не говори за Брекзит. Но имигрантите в страната се притесняват, че все още няма ясни правила за това, което предстои да се случи след развода между Великобритания и ЕС.