Ограда, звукови оръжия, дронове и мащабни военни сили - така Гърция засили охраната по границата си с Турция заради очакван мигрантски натиск, съобщава БНР.

Нови три заграждения с дължина от 27 километра се изграждат на сухопътната граница с Турция, съобщи от Еврос премиерът Мицотакис.

Общата стойност на проекта е 63 милиона евро, информират медиите в южната ни съседка. Поради напрегнатите отношения с Анкара и след редица агресивни изявления на турския президент Атина очаква мигрантски натиск в област Еврос, отбелязва кореспондентът на БНР в Гърция.

Границата се превръща в непревземаема крепост, гласят коментари в гръцките медии. Стратегията по укрепване на граничната бразда включва още използване на акустични устройства с голям обхват. Поставят се и термокамери.

Атина очаква до месец 80 американски бронирани военни коли, съгласно споразумението за военно сътрудничество със САЩ. Дронове отчитат всяко движение в близост до границата.

Постоянно се увеличават военните сили, които охраняват област Еврос. Мащабен е броят на граничарите и полицейските служители. На място са и сили на Европейската агенция по защита на границите "Фронтекс".

Проучвания показват, че повечето гърци подкрепят засилването на граничната охрана, но в парламента няколко леви партии обвиниха премиера Мицотакис в политика на "ксенофобия".