Министърът на спорта Красен Кралев ще разпореди проверка на състоянието на терените на стадион Черноморец в Бургас и ще изиска информация защо направените с пари на държавата и БФС игрища за Европейското първенство за юноши през 2015-а година са в много лошо състояние. Това заяви самият той на пресконференция днес, посветена на проблемите на детско-юношеския футбол.

Повече от 400 хиляди лева бяха вложени в терените в Бургас и областта за тренировъчни игрища за отборите на Европейското за юноши до 17 години, чийто център беше именно морския град. Отделно от това БФС пък плати и модерни германски преносими врати за тренировки, всяка на стойност 6000 лева.

"Не знаех, че този проблем съществува в Бургас. Бях наскоро в Стара Загора и видях, че там игрищата са в отлично състояние, поддържат се, използват се. Но ще видя защо е така и защо не се прави нищо за тези терени, за които са платени много пари, обеща министър Кралев. За проблема потвърди и вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков, който заяви, че е наясно с казуса.

"Когато казваме държавата да помага за футбола, ето това имам предвид. Всички ние сме държавата. Направени са терените на Черноморец, а после не ги пазим, добави Лечков.

"Общината в лицето на кмета на града имаше ангажимент да ги поддържа и трябваше тя да ги поддържа. Все пак имаме сключен договор за това, добави от своя страна заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов.

Нехайството на Община Бургас към стадион Черноморец се видя още след края на Европейското първенство през месец май миналата година, когато беше спряна водата за поливане в най-горещите месеци. Община Бургас е акционер в ПСФК Черноморец и едноименния стадион, но от години не изпълнява задълженията си по този договор.

Стадион Черноморец е една от най-големите спортни бази в България, простираща се на територия от 140 декара. Освен актуалните четири затревени терена, там има обособено място за още два, както и спортни зали за борба, бокс, баскетбол и сектор за лека атлетика.

 

Източник: sportal.bg