Началото на месец май е времето, когато любителите на фотографията се втурват сред полетата да снимат прекрасната цъфнала рапица. Факта, че това се превръща в хит по това време на годината, го доказват многобройните споделени снимки в жълто по форуми и социални мрежи.

Къде край Бургас и как да снимаме рапицата най-добре – потърсихме за съвет Георги Иванов от Бургаската фотографска общност. Самият той е заснел цъфналото растение в полето на път от Ветрен към Бургас.

Най-подходящото време за снимане е така наречения „златен час“ – след изгрев и малко преди залез слънце. Тогава светлината е в меките нюанси от червено към жълто, благодарение на които пейзажът изглежда безупречно.

Тук идва важният момент какво точно искаме да снимаме. Ако нашата цел е да направим пейзаж на полето (както е на горната снимка), то е необходимо да се използва по-затворена бленда на обектива, f/7 или f/8 би свършила добра работа. По-този начин целият заснет обект ще е на фокус, казва Иванов.

Ако искаме да направим портрет сред рапицата, тогава подходяща за използване е широко отворената бленда. Например твърд обектив 50mm на бленда f/1.8 би свършил страхотна работа. В този случай на фокус ще е моделът, а полето зад него ще е разфокусиро, или иначе казано – ще се получи така харесваният от много хора боке ефект.

Освен полето край пътя от Ветрен към Бургас, други подходящи места в района за снимане на жълтата прелест могат да се намерят край селата Маринка, Димчево и Извор.

Снимки: Георги Иванов