Три щъркела и един лебед са най-новите обитатели на зоологическата градина в Бургас. Пернатите обаче са малко по-различни от останалите животни тук. Птиците са били открити в безпомощно състояние и дълго време лекувани в центъра на „Зелени Балкани“.

Те вече са здрави, но имат трайни увреждания, които не им позволяват да живеят в дивата природа. За това за тях врати отваря бургаският зоопарк. Днес орнитолозите от „Зелени Балкани“ пуснаха птиците в езерото на зоопарка.

Служителите пък са получили инструктаж как да се грижат за тях и как да ги хранят, обясни собственикът на зоологическата градина Кръстьо Дъбов. „Зимата тук е мека, така че няма да се налагат по-специални грижи и птиците ще я прекарат спокойно при нас. И лебедът няма да е самичък, защото имаме двойка черни в езерото“, добави още Дъбов.

Съвсем скоро езерото на зоопарка ще бъде пълно с още 8 щъркела. Те също са били ранени и имат увреждания, които не им позволяват да живеят в дивата природа. От зоопарка пък са изпратили за лечение три гларуса със счупени крила. Ако и тези птици не успеят да се възстановят напълно, новият им дом ще бъде езерото на Зоо Бургас.

„Получава се един естествен хабитат, който е максимално близък до условията в дивата природата. Нашето езеро не е с дъно от бетон, а е направено от земя. Достатъчно дълбоко и широко е, за да се чувстват птиците като в естествената си среда“, допълни още Дъбов.