В пет имота край Лозенец плажове са били описани като земеделски земи и сега трябва да бъдат нанесени в кадастъра като морски плажове. Това е установила проверка на прокуратурата, която се е самосезирала след материал в Дневник от месец април.

Държавното обвинение е изискало от Регионалното министерство да направи проверка.

„В хода на извършването й е установено, че общата засегната площ на морските плажове, по данните от приетите Специализирани карти и регистри (СпКР) за посочените в статията пет имота, е 888 кв. м дюни и 210 кв. м пясъчен плаж, като последната площ обхваща морските плажове „Мечата дупка 2" и „Корал", посочват от държавното обвинение.

От там уточняват, че на морски плаж „Мечата дупка 1“ са извършени изменения в кадастъра. Към настоящия момент за морските плажове „Мечата дупка 2“ и „Корал“ обаче има несъответствие нанесените по данните от Акта за изключителна държавна собственост (АИДС) граници на морските плажове  и определените чрез преки геодезически измервания граници в специализираните карти. За това и министърът на туризма трябва да заяви изменението на кадастралната карта и кадастралния регистър.