Плажовете на Черноморец са чисти и на тях няма радиация. Това съобщи шефът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров. „С колегите от радиологичната лаборатория замерихме плажовете в Черноморец. Взехме проби и от най-северния, който се намира най-близо до залива Вромос. Абсолютно нормални показания, каквито са на останалите плажове по Южното Черноморие“, категоричен е д-р Паздеров.

В петък стана ясно, че здравните власти отново са установили завишение в гама фона на Вромос. „Това завишение е само в залива. Там е между два и три пъти, петнисто замърсяване. Нека да сме ясни, че става въпрос за естествен радиационен фон, това не са горещи частици като след авария“, обясни шефът на Здравната инспекция.

Той уточни също така, че завишението е на радионуклеидите , а не на нивото на радиация. Морската вода на залива Вромос също е чиста и там радиация няма, категоричен е д-р Георги Паздеров.

„Има минимален риск за здравето на хората. Но той зависи от времето на излагане, от възрастта, пола на човек и от това, на кое точно място е бил“, обясни още Паздеров. Именно заради минималния риск са сложени и предупредителни табели.

„Ние сме длъжни да информираме, че на това място има някаква разлика в сравнение с останалите плажове. Хората преценяват дали да отидат там, или не. Това обаче не означава, че автоматично ще се заразите, или определен процент хора ще се заразят“, допълни Паздеров. Новината за „радиокативния“ плаж Вромос обаче предизвика сериозно напрежение в Черноморец.

Въпреки, че заливът е до Атия и военното пристанище там, информацията засегна туризма в Черноморец. „Хората се оплакват, че от петък им звънят само, за да се отменят резервации. Никой не иска да идва в Черноморец, макар че нашите плажове са напълно чисти“, коментира кметът Добри Добрев.

Днес той се срещна с областния управител Вълчо Чолаков и директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Добрев показа и изследване на независима лаборатория, което е направено преди 8 години. Според него стойностите в залива Вромос са в нормата.