Започва сравнително дълъг период с много високи температури, граничещи с ектремни стойности за нашите географски ширини, съобщават синоптиците на Нова телевизия.

Към югоизточните райони на Европа се пренася мощен поток от горещ африкански въздух, който ще определя времето в следващите близо 10 дни.

В понеделник жегата ще се изразява със стойности на термометрите в ранния следобед между 31 и 36 градуса. Най-топло ще бъде в западните и някои централни райони на Северна България по поречието на Дунав и на югозападапо долината на река Струма и в Горнотракийската низина.

Около крайбрежието термометрите ще показват около 28-30 градуса, температурата на морската вода е около 26-27 градуса. Вълнението на морето е слабо, но видимо с максимална височина на вълните около метър, метър и половина, най-вече по южните брегове.

От вторник до края на седмицата времето остава горещо, като с всеки ден следобедите ще са с градус-два по-топли. По време на известните в народните традиции дни „горещници” температурите ще са в интервала 35-40 градуса. В някои точки на страната ще се измерят и стойности над 40 градуса.