Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова облече водолазен костюм и се гмурна на морското дъно под Моста в Бургас. Тя пристигна специално за кампанията „Да изчистим България заедно“.

Цели два велосипеда намери Николова заедно с водолази от клуб „Приятели на морето“. Сред другите боклуци имаше ключове за автомобил, детски пистолет и най-различни отпадъци от метал и стъкло.

Колелата обаче няма да отидат в сметището, а ще бъдат реставрирани и ще се монтират като артинсталации в градската среда.

Компания на зам.-министъра под водата направи шефът на Регионалното депо за отпадъци в Братово инж. Стефан Калчев. Пред репортер на Gramofona.com той обясни, че намерените боклуци ще бъдат транспортирани директно към депото, което той управлява.

Излизайки от водата, Николова беше посрещната от кмета Димитър Николов, който се появи с бяла фланелка с надпис „Спаси морето“.

Заедно с него беше и зам.-кметът по екология Руска Бояджиева. Тя обясни, че Община Бургас налага глоби за изхвърляне на предмети в морето. Като те са от порядъка на 200 лева за физическо лице и 500 лева за фирма.

Експерти на РИОСВ – Бургас заминават за водопада Докузак в Странджа, където също ще чистят.