Заключителна конференция по проект „Променяме се с климата“ се проведе в актовата зала на СУ „Константин Петканов“ Бургас. Директорът на училището, Даринка Иванова, откри форума и приветства участниците. Главната цел е била да се организира мащабна кампания за повишаване осведомеността на българите за влиянието на климатичните промени върху човешкото здраве, околната среда и социалния и икономическия живот.Заместник-областният управител Мария Ценова също приветства участниците, като изрази възхитата си от броя на училищата в страната и броят на учениците, които са включени. Ученически проекти има от училищата в Белица, Берковица, Бургас, Веселиново, Банско, Свищов и София.Ръководител на проект е Марияна Банчева. Любопитното е, че той включва и разработване на 3 програми за квалификация на педагогически специалисти, които да бъдат утвърдени от Министерството на образованието и науката. По проекта трябва да бъдат обучени 120 учители. В конференцията участва и

ръководителят на катедрата по „Екология и опазване на околната среда“ към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – доц. д-р Александър Димитров. Участват още 2 НПО от София и Приятели на Земята – Норвегия.Интересно за участниците беше представянто на еколога на „Кроношпан България“ ЕООД – Пламен Димов. Той разказа за методите на работа в предприятието. Първият контейнер за дървени отпадъци бил поставен точно до училище „Константин Петканов“ в Бургас, но вместо дървесина, при първото извозване намерили буркани с компоти и туршия. Но с течение на времето хората се научили да изхвърлят части и парчета от стари мебели и други дървесини. Кампанията на дружеството „Кроношпан България“ ЕООД нараснала толкова много, че към днешна дата 30% от суровината на ПДЧ плоскостите се доставя по този начин, чрез изхвърлени стари материали от дърво, разказва Пламен Димов. А ползите за околната среда са огромни само от тази инициатива.
На конференцията беше представена онлайн платформа – KLIMADAPT, от Климент Минджов от Институт за прогресивно образование.