Със сигурност се забелязали, че езерото Вая в момента има нетипичен вид. Водната повърхност е позеленяла от водорасли. Процесът се нарича еутрофикация и за съжаление не е добър симптом, обясни за Gramofona.com екологът Спас Узунов.

„Причината е замърсяване на водата. Вливането на непречистени или недостатъчно пречистени води, в които има фосфор и азот. Те са хранителна среда и водят до масовото развитие на едноклетъчни водорасли“, обясни Узунов.

Явлението се нарича също така „цъфтеж на водата“ и за съжаление може да има негативни последици, защото тези водорасли изчерпват кислорода във водата. Това от своя страна може да засегне водната екосистема.

Рибари се оплакват, че ситуацията в морето е аналогична. Морето от месец е пълно с водорасли, които са типични по-скоро за края на август. „Толкова са много, че буквално покриват морското дъно и задушават всичко отдолу“, обясниха рибари.

Те допълват, че ситуацията се усложнява и от топлото море. Температурите на морската вода са с 1-2 градуса над нормалното, а това също спомага за развитието на водорасли.