Не пипайте видрата, това съветва главният ветеринар на Бургас д-р Георги Митев. Предупреждението му е във връзка със снимките, които днес се превърнаха в хит в социалните мрежи. Бургазлийката Боряна Грънчарова е заснела екзотичния хищник на плажа в Бургас.

Появата на видрата край морете е и изненадваща, и в същото време не толкова странна. Оказва се, че по принцип видрите са хищници, които обитават сладководните басейни. Има и морски, но те не са типични за нашите географски ширини, обясни главният ветеринар на Бургас д-р Георги Митев. Тези, които се срещат в България предпочитат устията на реките.

„А такива имаме много. И щом в тях има видри, значи водата им е чиста“, обясни още д-р Митев. Любопитна особеност за родните видри е, че макар и да живеят в сладки води, те обичат да идват и край морето. Естествено не ловят морска риба, но обожавали да се къпят в плитчините.

Често игривите животинчета правят и бели. Ако се окажат в близост до рибарски мрежи, със сигурност ще ги скъсат, за да се доберат до улова в тях.

„Колкото и да са ядосани, рибарите не трябва да пипат видрата. Много е важно да се знае, че това животно е вписано в Червената книга и е застрашен вид“, обясни още д-р Митев. Така че, ако засечете видра на плажа, направете като Боряна – просто я снимайте и се забавлявайте с играта й, но в никакъв случай не я доближавайте и не се опитвайте да я хванете.

Снимки: Боряна Грънчарова