В проекта за създаване на Национален парк „Българско Черноморие“ са били включени животни, които не са характерни за Черноморието. Това съобщи днес на второто обществено обсъждане в Бургас Невен Каравасилев- ръководител на ловно-рибарско дружество „Лебед“ в града. Пред експерти той даде за пример Тундровата яребица, която е разпространена в Северна Европа и Северна Америка, белобузата гъска, която се среща в Гренландия, Финландия, Дания, Швеция и други страни.

По думите му се оказва, че в нашите гори е имало и рис, който не е установяван в черноморското крайбрежие на Странджа. „Малко грубо ще прозвучи, но мога да ви кажа, че част от екипът който е изготвил проекта, въобще не е бил на терен и въобще не знае за както става въпрос”, каза Каравасилев.

Той заяви, че през последните 30-40 години никой не е регистрирал гнездещи сиви гъски по Черноморското крайбрежие. Обясни, че е възможно през есенно-зимната миграция отделни птици да долитат до България, но това не е повод да бъде включен във видовете.

Освен това в проекта е упоменат Комитет по горите, който не съществува от 1997 година.