Легендарният ветроход на „Грийнпийс“ Rainbow Warrior вече е на пристан в Морската гара на Бургас. Корабът пристига тук за втори път, първият беше преди 2 години. България е втора спирка от европейския тур „Заедно за климата“. Целта е справяне с климатичната криза, поставяне на категорични планове за отказ от използването на въглища за производство на енергия до 2030 г. и децентрализация на енергийната система.

В този контекст са и разпънатите огромни транспаранти на ветрохода с надписи на английски „Change the energy, not the climate!“ и „United for climate“.

Между кораба и сградата на Морската гара е подредена фотоизложба, показваща бедствия в различни точки на света, породени от промените в климата, както и добри практики на изобретатели, които добиват енергия по алтернативни начини.  

Форумът „Енергийни решения“ ще се състои в събота, 8 юни, от 15:00 до 19:00 ч. и на 9 юни от 15:30 до 17:30 ч. На него участниците ще представят алтернативни на наложените в България технологии. Сред тях са соларна енергия, производство на енергия от водород, проекти за интелигентен соларен град и пасивни къщи, самоделно електрическо колело със соларни панели, разработено от ученици, водородни колички. Някои от представянията ще бъдат онагледени с умалени модели.

Проектите в събитието са от Института по електрохимия и енергийни системи към БАН и от Соларната лаборатория на Академията, от Софийската енергийна агенция – СОФЕНА, от СПГЕ „Джон Атанасов“ и от други институции, фирми и организации. То е с отворени врати за всички желаещи да се включат.

През почивните дни вратите на кораба ще са отворени за посетители. Всички събития са публични и с вход свободен.