Мащабна залесителна кампания тече от дни в гората над Айтос. След големия пожар преди година и половина тя ще бъде възстановена с нови 26 000 дръвчета. Добрата новина съобщи за Грамофона нюз директорът на ДГС-Айтос инж. Георги Николов.

Наш екип присъства на залесителния процес, който се извършва в природна забележителност Трите братя от фирма „Проил“, с лицензиран лесовъд Георги Илчев. Мястото е любимо на стотици айтозлии, които го използват за разходки и отдих сред красивата природа.

Заради пожара борът в района е започнал да заболява, поясни инж. Николов. „Извършихме необходимата санитарна сеч на дървета, които съхнат или имат признаци на съхнене, като след нея се отвори едно пространство от 32 декара гола площ, която предвидихме за залесяване.

Междувременно получавахме ежедневно сигнали, че тук се върши незаконна сеч, че едва ли не сме изсекли хората на голо. Да, сеч имаше, но всичко беше регламентирано с РИОСВ и Регионалната дирекция по горите“, уточни директорът на ДГС-Айтос.

Залесяването се прави с космат дъб, който е сухоусточив и подходящ за този вид почва. Грижите на експертите към залесените дръвчета ще продължат 5 години, а видовете ще пораснат до 13 метра височина след 40-50 години.

Колко време отне процесът от почистването на изгорелите дървета до започването на залесяването с нови? Очаквайте интервю с инж. Георги Николов.