Силно ни притеснява инвестиционното предложение от три фирми, постъпило в РИОСВ-Бургас, за изграждане на инсталации за изгаряне на отпадъци от RDF и въглищен прах на територията на Топлофикация-Бургас.

Това заяви Стоян Грозев, който работи в частния сектор с направление алтернативни източници на енергия. Организатор на редица инициативи и серията от протести срещу мръсния въздух в Бургас през 2018 г. Той взе участие в поредното предаване, организирано от кандидата за кмет на Бургас Живко Табаков, свързано с проблемите в Бургас. Темата тази седмица бе Екология.

„Доколкото имам информация сега тече усилено реконструкция, за да може една от площадките на Топлофикация да се пригоди за такава инсталация. Това ще стане по подобие на Бобов дол. Към този момент, от 1 февруари, РИОСВ-Бургас е спряло и трите инвестиционни намерения до произнасяне на Министерството на околната среда и водите, и решението ще бъде взето в София”, коментира Грозев.

Според него, ако се стигне до изграждането на инсталациите, по-опасното за хората нямало бъде изгарянето на въглищен прах, а на RDF отпадъците, които са твърди битови отпадъци.

„Те са отпадъци с висока калоричност - пластмаси, текстил, лепило, хартия. Не изключвам и отпадъци от синтетика от химическата промишленост. Имам информация, че отпадъците от RDF в Бобов дол не са само от България, но и от Италия. Така че тук има опасност да се изгарят отпадъци не само от нашата страна, но и от други европейски. Имам близки, които живеят около Бобов дол и Гълъбово - те са направо отчаяни, защото има периодично замърсяване и обгазяване. Действително по света съществуват инсталации, които изгарят RDF отпадъци, без да отделят вредни въглеводороди. Но не бих рискувал с едно производство в Бургас, защото това ще стане в един квартал, съвсем близо до жилищните зони”, изрази притесненията си Грозев.