Студенти започнаха да почистват Странджа планина от боклуци. Акцията се организира от сдружение „Зелена Странджа” съвместно с Община Бургас и Младежки международен център. Само за ден доброволците от университет „Проф. д-р Асен Златаров" успяха да съберат десетки чували с отпадъци.

„Надявам се да изчистим колкото можем повече боклук, оставен от преминаващите бежанци. Първата група, която формирахме, е от 50 човека. Това са много млади и надъхани хора”, каза за Грамофона нюз Владимир Димитров от сдружение „Зелена Странджа”.

През първия ден от акцията „Чиста и достъпна Странджа” беше почистен районът около село Голямо Буково. Там проблемът е сериозен, защото има местности, които са много замърсени от преминаващите мигранти, уточни Димитров.

 Студентите успяха да напълнят чувалите с дрехи, опаковки от храна и напитки. „Около границата е ужасно. Има много образувани сметища, особено на местата, където почиват бежанците. Намерихме много изхвърлени раници с дрехи и обувки”, обясни още Владимир.

Кампанията е отворена и ще продължи цялата година, докато не бъде почистена цялата планина, казват организаторите. Те се надяват през следващите топли месеци да ги подкрепят повече хора. Организаторите ще търсят подкрепата и на спонсори, които да помогнат с транспорта и консумативи за доброволците.