В 10-километровата зона около село Зидарово няма случаи на африканска чума по свинете. Всички взети проби от животните са отрицателни. Въпреки това предпазните мерки, които бяха въведени при откриването на заразата, остават.

Това коментира пред Gramofona.com директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев.

„Продължаваме със засиления контрол. Правят се обходи, проверяват се стопанствата, описват се прасетата по дворовете. Това не е регистрация, просто трябва да знаем къде има животни“, обясни д-р Митев.

Той предупреди, че всички домашни прасета трябва да стоят затворени по дворовете. Широко разпространената практика свинете да се пускат свободно в момента е абсолютно забранена.

„В такава ситуация стопанинът подлежи на глоба, а прасето се умъртвява, дори и ако е здраво. Ако в този момент хората не проявят съзнание, ако сега не бъдат отговорни, не знам кога това може да се случи“, коментира още д-р Митев.

Миналата седмица в созополското село Зидарово бяха открити прасета, заразени с вируса на африканската чума. 107 животни бяха евтаназирани, за да се спре разпространението на заразата.