Междуведомствената комисия, организирана по инициатива на областния управител на област Бургас Пламен Янев, продължава с щателните проверки за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост.

Само за два дни са констатирани 80 каравани неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край Черноморец. Това съобщиха от областната администрация в Бургас. Както Gramofona.com вече съобщи, по инициатива на областния управител Пламен Янев започнаха проверки за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери. Проверяват се имоти държавна собственост като плажовете, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности. За момента проверките са предупредителни. Вследствие на информа. ционната кампания 20 от караваните са доброволно премахнати от собствениците им.

„Установихме каравани с всички възможни нарушения. Някои са поставени на плажната ивица, други върху дюни, върху държавен горски фонд, в земеделски земи без необходимите документи", съобщи във връзка с акцията срещу незаконното къмпингуване по Южното Черноморие областният управител. При проверките са установени незаконни сондажи, един от тях - на плажна ивица. Открита е и палатка в дере.

Пламен Янев благодари на хората, които доброволно са преместили караваните си. „Установихме две категории хора - едни се съобразяват със законовите норми и съдействат доброволно и други, които не осъзнават същността на проблема“, коментира той.

Проверките продължават на плаж „Вромос“, като обхватът на проверяваните имоти се разширява. Ще се проверяват и имоти по сигнали на граждани. Рибарското селище в местността Ченгене скеле е също на дневен ред за проверки, където, освен каравани, върху държавни имоти са разположени моторни лодки, фургони, вещи и съоръжения.

Част от поземлените имоти в тази зона са с идентификатори: 07079.10.937, 07079.10.973, 07079.10.945, 07079.10.1181 по КККР на гр. Бургас.

Междуведомствена комисия ще описва нарушенията.

Ако собствениците на незаконно разположени обекти и съоръжения не ги махнат, след като бъдат предупредени, следва съставяне на актове на стойност от 1000 до 3000 лв. и принудително преместване.