Щетите от бурята през уикенда по плажната ивица на Бургас са огромни, съобщи за Грамофона нюз концесионерът на бургаския плаж Симеон Цветков. Разрушена е голяма част от плажа в града, липсва пясък, а заведенията на ивицата са унищожени. Цветков е категоричен, че изграждането на диги ще спаси плажовете у нас при следващи бури.

„В цял свят е разрешено изграждането на пясъчни насипи, на места даже е препоръчително. Там се плаща на дружествата като нас да изграждат такива диги”, каза Цветков. Той уточни, че правилното наименование на дигите е пясъчен насип, който предпазва плажа от разрушение при големи бури.

„ По този начин когато дойде вълна, тя се разбива в този насип, който предпазва плажа от щети. После на пролет този пясък ще го разтелим и ивицата отново ще е пълна, а не като сега голяма част от нея да липсва”, уточни концесионерът на бургаския плаж.

Цветков се надява държавата да не оказва пречки при изграждането на предпазни диги по българските плажове, защото зимата тепърва започва и това може да не е единствената буря.