Поредна словесна престрелка между общинския съветник от Царево Емил Пейчев и местната администрация разкри любопитна подробност за нова защитена територия. Този път в морето.

Преди дни Пейчев публикува в профила си във фейсбук пост, в който обяви, че кметът на Царево инж. Георги Лапчев е „напуснал уютния си кабинет в общината, за да пророкува, че от нито една рибарска лодка никой няма да може да лови риба в зоната на 700 метра от брега край Лозенец. И посъветвал рибарите да излязат на протест.“

Пейчев твърди, че е направил проверка през заместник-министър Тома Белев и народната представителка Мирослава Петрова. И двамата му казали, че в момента няма никакви ограничения за риболова.

Г-жа Петрова пък уверила, че дори и в някакъв момент да има разговори за промяна в параметрите на една защитена зона, то това ще стане след обществено обсъждане и след като всички страни бъдат изслушани.

От Община Царево обаче разпространиха позиция, от която става ясно, че в момента се работи по обявяването на защитена зона „Корал“ и морска защитена зона „Корал“.

 Идеята е на сдружение „Да запазим Корал“, а от РИОСВ Бургас настояват местната администрация в Царево да изпрати свой представител на заседанията на комисиите. От приложените документи става ясно, че сдружение „Да запазим Корал“ иска да се създаде защитена морска зона, в която да се възстанови популацията на изчезналия преди години от родното море тюлен-монах.

За тази цел е необходимо да се осигури акватория с режим от мерки на опазване, които да гарантират местообитание и хранителна база за вида. Също така се посочва, че акваторията предлагана за създаване на морска защитена зона „Корал“ е постоянно местообитание на: морска свиня; афала; делфин; есетрови риби и др.

Изтъкнатите цели от сдружение „Да запазим Корал“ от своя страна включват и управление и поддържане на законосъобразен риболов, опазване на критичните местообитания за размножаване, отрастване, отхранване и зимуване на видовете и техните миграционни пътища; устойчиво ползване на възобновяемите природни ресурси; запазване на естествените обитания и популациите на защитени, редки, ендемични и реликтни видове; възможности за екологичен туризъм и духовно обогатяване.

Gramofona.com ще събере мненията и позициите на всички заинтересовани страни по темата.