52% от безработните в Бургаско са хора със средно образование. Висшистите без работа са 24%, а останалите 13% безработни са хора с основно или никакво образование. Това сочат данните на Бюрото по труда в Бургас. От там признават, че от години в региона има тенденция да се търсят за работа хора без образователен ценз.

„Една от причините е, че тези хора, които са без образование са изключително мобилни и често заминават за чужбина. За това и по-малко от тях попадат в регистрите ни. Другата причина е, че тук основно се търсят хора за сезонна работа и помощен персонал. Ако главният готвач е един, то след него вървят помощник-готвачи, миячи на чинии, сервитьори и други обслужващи лица“, обясни директорът на Бюрото Живко Янакиев.

„Това е типично за бургаския регион. В останалата част на страната ситуацията е коренно различна. Там има по-голям глад за специалисти“, обобщи директорът на Регионалната дирекция към Агенцията по заетостта Пенка Кирилова.

Над 60% от обявените свободни работни места в региона вече са свързани с активния туристически сезон. Голяма верига магазини търси касиерки, като такива обяви с по над 20 свободни места са обявени за Свети Влас, Несебър и Айтос.