Бургаски лесовъди останаха приятно изненадани от появата на рядък вид растение на границата с Турция, в Странджа планина. Първи преди седмица на него се натъква известният експерт инж. Дико Патронов.

При редовна обиколка из красивата планина, Патронов вижда Колхидски джел с жълти плодове, намиращ се в Парк Странджа, резерват Витаново. Растението е разпространено на площ от 250  хектара. Патронов разказа, че колхидският джел се среща само в Странджа планина в България.

„Видът е много рядък и застрашен от изчезване. Колхидският джел има рядко червени плодове, а това, което намерихме случайно е с жълти”, разказа пред Gramofona.com Дико Патронов.

Той допълни, че видът се причислява към едни от най-стойностните растения като странджанската зеленика и странджанската боровинка.

Популярният експерт прогнозира, че новооткритият подвид може да го има и на други места в планината. „Сега е времето, когато плодовете на растението са узрели и може да се видят”, допълни още Дико Патронов. Джелът е забранен за бране. Най-често служи за украса в паркове и градини, заради самите цветове, които притежава.

 

Снимка: Дико Патронов