Четири бебета нанду се излюпиха в бургаската зоологическа градина. Малките са вид южноамерикански щраус, а щастливите родители са трима. Това е второто поколение за щраусите нанду, които живеят в зоопарка, обясни управителят Кръстьо Дъбов.

Тук се отглеждат два женски и един мъжки щраус от вида. Тъй като зоологическата градина се радва на голям интерес и има много посетители, бебетата не са измътени от техните майки, а са се появили на бял свят в инкубатор.

„Когато има много посетители тези птици трудно сядат да мътят. Любопитното при щраусите нанду е, че техните яйца са в наситено жълт цвят и са два пъти по-малки от тези на африканския щраус. Големината им е колкото 20-22 кокоши яйца“, обясни още Кръстьо Дъбов. Съвсем скоро се очаква в зоопарка да се появят още 8 братчета и сестричета на бебетата.

„Заложихме четири яйца и за радост днес се излюпиха всички. Имаме поставени още два пъти по четири яйца, които очакваме“, разказа още управителят на зоологическата градина. Мъничетата са изключително интересни, но за сега ще останат скрити от посетителите. Когато поотраснат ще бъдат пуснати, но не и при родителите си, защото няма да ги разпознаят и възрастните могат да възприемат малките като конкуренция. Бебетата обаче няма да бъдат постоянни обитатели на бургаския зоопарк.

Най-вероятно те ще бъдат разменени с друг зоопарк. За сега нито родителите, нито бебетата си имат имена. „Практиката е осиновителите да кръщават животните, а ние все още нямаме такива. Ако някой проявява интерес, може да осинови таткото. Един щраус изяжда храна за не повече от 30 лева на месец“, допълни Кръстьо Дъбов. Той уточни, че съвсем скоро в зоологическата градина ще има нови и интересни обитатели.