Че се случва нещо притеснително с плажа в Черноморец, местните виждат от години. След разширението на пристанището в морския град започнаха процеси, които са забележими и стават все по-явни с всеки изминал сезон. Оказва се, че поне на този етап прогнозите не са особено обнадеждаващи.

„Новото пристанище (особено двата външни кея) е конфигуирано така, че практически заражда значителна част от акваторията в източния край на залива. Тази намеса е довела до нарушаване на хидродинамичния баланс, блокиране на потока изток-запад и явен превес на циркулацията, която е отговорна за пренасянето на пясъчен материал от западната и натрупването му в централната и източната част на плажа. На това се дължат и прогресиращите ерозионни (в западната част) и акумулативни (в централната и източната част) процеси, придружени с изплитняване на дъното.

Това сочи заключението на доц. д-р Николай Вълчев от Института по океанология във Варна. В изследването си той отбелязва, че се е образувала тиха акватория, която ограничава водообменът. Това пък от своя страна води до заблатяване на крайбрежните води.

Учените прогнозират, че крайбрежните течения ще се променят не само във вътрешната акватория на пристанището, но и в откритата. „Като цяло се очаква образуването на застойна зона в цялата югоизточна част на залива, което ще доведе до затиняване на крайбрежната акватория“, отбелязва доц. Вълчев.

Местната администрация ще поиска допълнително проучване, обясни пред Gramofona.com кметът на Черноморец Росен Деспов. „Разбрахме се с доц. Вълчев, че той и екипът му трябва да дойдат на място, за да видим колко ще ни струва подобно изследване. В момента катедрата на доцента разработва проект, в който е включен и нашият залив. Ако го одобрят, това изследване ще ни излезе безплатно“, обясни кметът. Той е категоричен обаче, че учените трябва да кажат има ли възможност нещо да се направи.

„Идеята е да видим могат ли да се спрат процесите. Пристанището обаче все още е в гаранция и по договор до изтичането й по него не може да се прави нищо. Но ние трябва да знаем какво се случва“, коментира още Росен Деспов. Преди няколко години е имало идея да се изградят буни. Според експертите от Варна обаче това по-скоро ще навреди, отколкото да помогне.

Гаранцията на пристанището изтича през следващата година. До тогава по него не могат да бъдат правени промени, които се различават от предварително одобрения и финансиран от Брюксел проект. За хората в Черноморец обаче е важно плажът в града да бъде спасен.

„Проблемът е сериозен. Инвестициите на местните хора са насочени към развитието на туризма, а плажът е неотменна част. Ако не запазим този плаж може да се окаже, че инвестициите на много хора ще отидат в канала“, призна Росен Деспов. Той уточни, че затлачването в източната част върви с високи темпове. Пясъчната ивица там се разширява и то видимо с всеки изминал сезон. Промяната се вижда ясно и от снимките, които са публикувани в проучването на доц. Николай Вълчев.