Хотелиери от Поморие имат желанието да развият туристически бизнес парк. Идеята е сравнително нова за България, но вече съществува. Това обясни Румен Драганов, който е част от екипа на проект, търсещ пресечните точки между интересите на бизнеса и екологията.

Идеята е, че в региона туризмът е водещ отрасъл и трябва да се открият общите точки, които ще позволят хем браншът да се развива, хем природата и различните екосистеми да бъдат опазени.

„Хотелиерите в Поморие имат интерес да се включат в такъв туристически бизнес парк.Така могат да се отглеждат плодове и зеленчуци, да се развиват ферми, а продукцията да се предлага на клиентите. Това е система, при която всички печелят. Развива се икономиката, създават се работни места, а в същото време се опазва и природата”, обясни Драганов.

Подобен парк вече е създаден на територията на курорта „Албена”. Там имат собствена кравеферма и метан станция. „Туризмът трябва да предлага услуги, които помагат за опазването на околната среда. Един от основните ни активи, тук в Бургас е водата – море и езера и това ни дава много възможности”, обясни и зам.-кметът Руска Бояджиева.

Проектът се осъществява от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, GRID-Arendal - Норвегия и фондация „БлуЛинк“. Целта е да се създаде работещ модел, който след това да бъде предоставен на заинтересованите страни.

В рамките на проекта ще се направи и социално прочуване сред хората, за да се разбере и какви са нагласите на местните жители за развитието на бизнес, подчинен на опазването на околната среда.