Колекция от уникални дървесни видове ще привлича туристи и природолюбители от Бургас и цялата страна. Мястото се намира само на няколко километра от входа на Малко Търново, където е разположен уникален дендрариум. Той е създаден през 1989 г. от Опитна станция по дъбовите гори - Бургас.

В дендрариума има около 40 дървесни вида, сред тях са всички дъбови и иглолистни дървета, които се срещат у нас, както и екзотични видове от Азия, Африка, Америка и Европа. Засадените чужди видове са създадени с цел да се види как може те да се развиват на местна почва и как растат във времето. Сред засадените видове се срещат най-високите дървета на земята, както и най-дебелите, сред които е и гигантската туя.

За да стане напълно достъпен дандрариумът, той трябва да бъде почистен от много изсъхнали дървета. В момента на мястото тече акция по разчистването на ненужните клони, за да се разкрие красотата на съоръжението.

В съботния ден от рано на мястото се събраха горски служители и експерти от Държавно горско стопанство – Малко Търново, експерти от парк „Странджа“, местни общественици и много природолюбители.

Кметът на странджанската община Илиян Янчев лично дойде на място да види как тече подготовката по разкриването на красивия дендрариум.

Организатори на мащабната акция са писателката и автор на книгата „Силата на Българите“ Маргарита Русева, представител на инициативата „Българите“, и Дико Патронов.

„Днешната инициатива е прекрасна. Грижите за планината трябва да са много. Щастлив съм, че виждам на място и много млади хора“, каза пред Gramofona.com кметът на Малко Търново.

Директорът на ДГС-Малко Търново инж. Петко Георгиев допълни, че след като свърши прочистването на района, ще бъдат поставени указателни табели, описващи характеристиките на видовете. На мястото ще има пейки и беседки, където хората могат да си почиват, наслаждавайки се на красивата природа.

„Дендрариумът е част от ПП „Странджа“ и разкриването му ще бъде изключително полезно за бъдеща работа с подрастващите“, коментира директорът на природния парк Румяна Цвяткова. По думите ѝ, децата ще имат възможност да видят и да се докоснат до уникални дървесни видове, както и да научат какви птици могат да гнездят тук.

Освен странджански дъб, морски бор, ели и смърч всички природолюбители ще могат да видят и характерни за Калифорния дървесни видове.