Плажът в Крайморие се подготвя, за да посрещне зимните месеци и обичайно бурното през тази част на годината море. Днес бяха направени няколко депа с пясък, които трябва да гарантират, че и през следващата година летовниците ще се радват на хубав и красив плаж.

„Това е практика, която още „Балкантурист“ навремето са въвели в Слънчев бряг. Тогава така са депонирали пясък, за да могат да възстановяват плажа след зимата. Това е и практика, която се прилага в северната част на Тенерифе и дори в американския щат Флорида“, коментира концесионерът на плажа Николай Димитров.

Той припомни, че миналата зима бурното море е „изяло“ на 15 метра широчина и около 80 см. дълбочина пясъка на плаж Крайморие. „Отне пясък от брега и го оголи до кал“, обясни Димитров.

За да не се нарушава морския бряг, пясъкът не се изгребва от морето, а се избутва с фадрома. „Нито се копае, нито се дълбае. При нас в Крайморие е важно да го направим, защото още от сега морето е отнело от пясъка в северната част на плажа и го е натрупало в южната част“, обясни Николай Димитров.

Три депа ще пазят пясъка за следващото лято. Те се правят пред заведенията не за да ги пазят, а защото самите заведения се естествен заслон и ще пазят пясъка да не бъде разпръснат от силните ветрове. Все повече стопани на плажове започват да депонират по този начин пясък. Причината е, че заради климатичните промени вече трудно може да се прогнозира какво ще е времето.

„Ветровете и морските течения вече са доста нехарактерни. Нямаме формула и това очакване, което имахме преди 7-8 години. Тогава можехме да направим някаква прогноза“, обясни Николай Димитров и даде пример с това лято.

„Август и септември са едни от най-тихите и спокойни месеци по принцип. Тази година обаче бяха едни от най-ветровитите, което е изключително нетипично“.