Втора „Натура”, разработена тайно и под друго име заплашва развитието на туризма и ще загроби държавата. За това алармират от Асоциация „Българско Черноморие”. Повод за притеснението им е обявеното за днес обсъждане на "Национален план за опазване на най-значимите влажни зони в България 2013-2022г." Срещата ще се проведе в Министерството на околната среда и водите.

Според представителите на „Българско Черноморие” този план е разработен от т.нар. „зелени” организации, като е финансиран отвън. На прицел били частните и общински земи около езерата, реките и другите водни басейни. Най-потърпевши от новата „Натура” са собствениците на земи по Черноморското крайбрежие и най-вече Бургаска област. Именно тук са концентрирани най-много влажни зони, коментират от „Българско Черноморие”.

Планът е разработен от Фондация „Биоразнообразие”, Дружеството за защита на птиците и „Зелени Балкани”. От Асоциацията са убедени, че планът е разработван тайно и без да са уведомени засегнатите общини, не са проведени и обществени обсъждания на плана.

„Това категорично не е вярно. Проведени са серия от обществени обсъждания, а цялата информация за плана е качена и в сайта на Министерството на околната среда и водите”, контрира

Константин Господинов от Фондация „Биоразнообразие”.

Обществените обсъждания са проведени в София, защото влажни зони и защитени територии има в цялата страна, а не само в Бургаско, уточни Господинов. Според него с обвиненията си „Българско Черноморие” демонстрира примитивизъм и некомпетентност.

От Асоциацията са убедени, че собствениците на частни имоти около влажните зони ще бъдат пряко засегнати заради забраната за строителство и невъзможността да използват нови технологии при добива на сол например. Питат и какво точно означава „традиционен солодобив”.

„Какво защитават ако не знаят какво е традиционен солодобив?”- не пропусна да отбележи Константин Господинов. Според него хората, които имат бизнес във влажните зони са най-заинтересовани от тяхното опазване. „Ако влажните зони се унищожат, се унищожава и бизнеса на тези хора”, категоричен е Господинов.

За Поморийското езеро например ясно се казва, че трябва да се ограничи достъпът на туристи и те да минават само по очертани и регламентирани маршрути. Ограничаване на замърсяването и премахването на незаконните сметища са част от мерките, които от „Биоразнообразие” предлагат. От Фондацията са убедени, че част от стопанските дейности, които хората извършват са необходими за съществуването на влажните зони.