Фигура на черноморска риба, дълга 8 и висока 4 метра, се появи в зелената площ близо до сърф базата на северния плаж в Бургас. Тя беше напълнена със стотици пластмасови бутилки, които са събрани от мобилните центрове за отпадъци в града. Детски градини, училища и много граждани са се включили в акцията по събирането и предаването им. Предстои студенти от филиала на Националната художествена академия в Бургас да довършат инсталацията, като направят и люспите от подобни шишета.

В предната част на рибата ще бъде оставен отвор, където всеки един, който минава по крайбрежната алея, ще може да изхвърля своите пластмасови бутилки. Условието е само те да бъдат чисти и от 1,5 литра, за да могат да се използват за направата на рибените люспи. Остатъчната пластмаса ще бъде предадена за рециклиране.

Автор на конструкцията е Добрин Вътев, който отскоро е председател на Дружеството на художниците в Бургас. Тя е направена специално за фестивала „Рециклирай с фантазия“, организиран по повод Европейския ден на морето и Зелените дни в Бургас. 

Идеята е да се покаже на хората, че мястото на пластмасата е на сушата, а не в морето, където бива поглъщана от морските обитатели и чрез тях попада и в организма на хората, която ядат морски ястия.

Инсталацията ще остане за постоянно на мястото си. Тя ще бъде осветена отвътре с декоративно осветление. Когато се включват лампите в Морската градина, рибата ще светва едновременно с тях.

При откриването на инсталацията присъстваха бургаските депутати Ивелина Василева, за която екологията е основен приоритет, и Димитър Бойчев. Нейното изграждане съблюдаваше отблизо и заместник-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева.