С феноменални показатели е тазгодишната реколта от Странджански манов мед. За това се похвали пред Gramofona.com председателят на сдружение „Странджански манов мед“ Манол Тодоров.

При лабораторни изследвания се оказало, че електропроводимостта на меда достига 1,7 дори 1,9. Само за сравнение, преди 20 години показателите на електропроводимост на меда бяха средно от 0,9 до 1,2“, обясни Тодоров. Високата електропроводимост на меда зависи от съдържанието на минерални вещества, органични киселини и протеините в пчелния продукт.

Вторият изключително важен показател е диастазната активност. Високите й стойности означават, че медът съдържа ензими, които ускоряват и катализират важните биохимични процеси в организма. В мановия мед от Странджа измереният показател е достигнал 68,18.

„Това е нечувана и невиждана диастазна активност“, категоричен е опитният пчелар.

Любопитна подробност е, че високите показатели на странджанския мед се дължат на един нов вид листна въшка. Забелязана е преди 5-6 години, но в последните две рязко е увеличила популацията си, обясни още Манол Тодоров.  Сигурно малко хора знаят, но така ценната мана, с която пчелите се хранят, се „произвежда“ от листните въшки. Новото насекомо се различавало от класическата листна въшка. Тази предпочита дървесни видове с дребни листа, обича влагата и сянката, допълни Манол Тодоров.

Тазгодишният манов мед е малко по-светъл от традиционния. За сметка на това е с изключителни качества и съвсем спокойно може да се нарече елексир, твърдят пчелари от Странджа.

Експертите в бранша уточняват също така, че именно високата електропроводимост и диастазна активност отличават странджанския манов мед от останалите видове. За това той е много по-полезен и ценен, твърдят пчеларите в региона.

От сдружението „Странджански манов мед“ пък се похвалиха и с първата си продукция, която е сертифицирана от Брюксел като защитено наименование за произход.

Това стана при откриването на 16-то издание на Фестивала на Странджанския манов мед. По традиция пчеларите от региона се събират всяка година в Царево. Форумът им ще продължи до 11 август в морския град.