Гъст дим и задушлива миризма от горящо сметище тормози жителите на Сунгурларе. Сметището е нерегламентирано и се намира на метри от входа на града, точно до табелата.

„То съществува от поне десетина години. Кой и защо го е изградил не знаем, но всяка година някой го пали“, разказа пред наш репортер Таня Иванова. Тя признава, че в последните две седмици ситуацията е изключително тежка, защото всяка вечер боклуците в сметището горят.

„Това се случва винаги около 22,30 часа. Няма значение че е лято, ние вече знаем и до 22 часа гледаме да сме вътре в домовете си. Никой не сяда в двора да вечеря или да се види с приятели заради постоянното задимяване“, допълни Таня Иванова.

През последните дни обаче сметището гори и през деня. Според Таня и нейни съграждани то се пали умишлено. Някои от хората обвиняват ромите, че трупат боклуците си в края на града и след това ги горят.

Други път подозират общински служители, които така разчиствали мястото. Вече са подавани сигнали и на спешния телефон, и в Регионалната еко инспекция.

От Община Сунгурларе признаха, че на този етап са безсилни и няма как да санкционират виновниците. Опитвали да налагат глоби, но подпалвачите на сметището били трудно откриваеми.

В разговор с жителите на града кметът Георги Кенов е обещал да затвори незаконното сметище. Кога обаче това ще се случи и как ще се спре повторното трупане на боклуци там, не е ясно.