Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ в Бургас е готова с проверката по сигнал за остри миризми край руенското село Шиварово. Запитването отправи миналата седмица общинският съветник от Руен Вежди Орманов.

„Взети са проби от евентуалния замърсител - мандарата в село Шиварово. Установено е, че няма изтичане на производствени води и няма никакво заустване в река Шиваровска”, обясни пред Грамофона нюз началникът на РИОСВ инж. Тонка Атанасова.

По думите й от Басейнова дирекция също са взели от няколко места проби, но резултатите им още не са готови.

„Аварийните байпасни връзки са пломбирани така, както ние сме ги пломбирали на пречиствателното съоръжение в положение непозволяващо изтичане на непречистени отпадъчни води и заустване в река Шиваровска. От проверката не са констатирани никакви нарушения”, категорична бе Атанасова.

Пред експертите отишли, за да проверят кой замърсява въздуха, бил и съветникът Орманов. На място той обяснил всъщност неприятната миризма се усещала през летните месеци, а не сега. Защо обаче сигналът е подаден през зимата, не е ясно.

Тонка Атанасова допълни още, че мандрата в Шиварово е обявена на търг за продан от съдия изпълнител.

„Мандрата се държи от наемател и  там се развива млекопреработвателна дейност. Фирмата е регистрирана в село Китка и произвежда млечни продукти-сирене и мляко”, допълни още Тонка Атанасова.