Еколози се опитват да възстановят колонии с морска трева в Атанасовското езеро. В момента там се разработва проект, който вече дава резултати, разказа Спас Узунов. „Първата година беше неуспешна за нас. Опитахме, но не стана. На принципа проба-грешка стигнахме до някакъв положителен резултат да получим устойчива колония, която да цъфти, да хвърли семена и да оцелява. Тази година продължихме и вече имаме три басейна с такива колонии.“, обясни Узунов.

Морската трева е изключително полезна. Тя намалява силата на вълните, което пък намалява ерозията на бреговете. Морската трева усвоява много добре натоварването и замърсяването с азот и фосфор. Добра среда е за миди и ракообразни. Всъщност, някои еколози сравняват екосистемите в ливадите от морски треви с тези от кораловите рифове.

Една от най-големите ѝ ползи обаче е, че тя поглъща въглерод и прави това от 20 до 30 пъти по-бързо от тропическите гори. Това е причината бургаските еколози да започнат работа по проект за възстановяване на морската трева. Идеята е това да се случва не само на Атанасовското езеро. Любопитна подробност е, че една от най-големите подводни ливади с морска трева в Черно море се намира край Сарафово. Тя е близо 400 дка.

„От екологична гледна точка за водата на Сарафово и на залива в района това е от изключително значение, защото морската трева пречиства водата и я прави с по-добро качество“, коментира още Спас Узунов.

Той припомня, че умирането на морската трева и изхъврлнето ѝ на брега, е естествен процес. „Проблемът на Сарафово не е самата трева, а пристанището, което затвори и обърна течението. Същото се вижда и в Черноморец. Има превантивни мерки, за да се осигурят тези течения“, допълва Узунов.