Морска администрация ще проверява колко от потъналите по Южното Черноморие кораби могат да се окажат като созополския „Мопанг“. „Имаме предвид два-три кораба. Единият от тях е „Родина“, който се намира срещу Приморско“, съобщи шефът на Морска администрация кап. Живко Петров.

За този кораб се знае, че се е задвижвал с течно гориво, потънал е след като е ударен от мина през Втората световна война и в момента е на около 40 метра дълбочина. „До момента от „Родина“ не е установено изтичане на гориво. Трябва обаче да обърнем по-сериозно внимание, за да не се окажем изненадани като при „Мопанг“, обясни кап. Петров.

За още поне два кораба, които са потопени от мини има съмнения, че могат да причинят замърсяване и ще се наложи да бъдат проверени.

Междувременно стана ясно, че до дни акцията по източването на горивото от „Мопанг“ ще бъде преустановена заради влошаването на времето. До момента са източени около 350 кубика течност от два от резервоарите. Остават още два резервоара и част от трюмовете, обясни кап. Живко Петров.

В следващите дни водолази ще се потопят, за да консервират кораба. През зимата няма риск от теч на гориво, защото мазутът се втечнява при 7-8 градуса температура. В момента водата на тази дълбочина е толкова и тепърва ще изстива още, допълни шефът на Морската администрация.

Очакванията се операцията по източването на горивото да продължи през пролетта и със сигурност ще приключи преди началото на активния летен сезон.