„Никой не иска Бургас да остане без вода и никога не е целял такова нещо“. Това обяви в Бургас министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той бе на работна среща в Областна управа, след която стана ясно, че единствените алтернативни източници за водоподаване при настоящото безводие, са язовирите „Порой“ и „Ахелой“.

 Какво следва?

Министър Димитров обясни, че морската ни столица е направила огромен жест на Бургас и за известно време ще се лиши от водата от язовир Камчия.

„Варна има допълнителен източник и никой от града там няма да остане без вода. За Бургас обаче нямахме алтернатива“, посочи екоминистърът.

Той допълни, че максимално бързо ще бъдат изградени връзките между двата помощни язовира „Порой“ и „Ахелой“.

„Нашата цел е никой от Бургаски регион да не разбере, че сме имали 3 години проблеми с безводие и климатични промени. За целта сме направили план и ще го следваме стриктно. Ние трябва да направим предложение до Министерски съвет двата язовира да преминат в разпореждане на областния управител.

ВиК-Бургас единствен може за кратък период до февруари да изгради системата. Искаме и след 50 години като минем покрай новоизградените  тръби и те да са най-хубавите. Искаме още февруари месец да разберете, че всичко е готово, ремонтираме стената на участъците, ремонтираме тръби. В Бургас няма да има водна криза“, категоричен бе министърът.

Заместникът му Николай Нанков увери, че заедно с резервните количества и новоизградената система, бургазлии ще имат вода със сигурност за 11 месеца.

„Голям късмет е за Бургас, че ги има тези два язовира. Искам да ви уведомя, че сме намерили  механизъм, по който следващата година всички земеделци ще получат вода и няма водна криза в България“, уточни още Димитров.