Специален закон, с който да се приеме Общият устройствен план на Царево е може би единствения начин да се пресече омагьосания кръг, в който морската община се върти от години. Това коментира Любен Дилов.

Депутатът призна, че от няколко дни е в региона и коментира със специалисти именно темата за устройствения план на Царево. „Това е Параграф 22. Аз не виждам друг начин да се реши този казус, освен с нарочен акт на Народното събрание“, обясни Дилов и напомни, че точно така през 2007 год. е бил одобрен и ОУП на София.

Тогава кметът Стефан Софиянски е внесъл в парламента проектозакон за устройството и застрояването на столичната община.

В момента Община Царево е в незавидното положение да е с отменен ОУП. Това се случи по времето на Орешарски, когато регионалният министър Десислава Терзиева отмени току що приетият устройствен план на Царево.

От тогава развитие по темата няма. Тъй като голяма част от общината се намира на територията на природен парк „Странджа“, нейният ОУП не се изготвя от местната администрация, а от две министерства – това на Регионалното развитие и това на екологията.

Любен Дилов допълни, че с колегите си от ГЕБ-СДС ще започнат разговори и с останалите депутати от Бургаски регион, за да се намери по-бързо решение на казуса с устройствения план на Царево.