Ловци от Бургаско се обявиха срещу мерките, които държавата предприема в борбата с вируса на Африканската чума по свинете. Те настояват за промяна в закона, която да позволи на земеделския министър да разрешава лова на дива свиня при епидемични ситуации. Вместо това в момента се коментира въвеждането на чешкия модел, който ограничава достъпа на хора до горите.

Това обаче ще доведе до сериозни последици за няколко бранша. „Искаме да пазим една индустрия като свиневъдството и трябва да я пазим, но не като я противопоставяме на други“, коментира Георги Манев, който освен ловец е и стопанин на ловен район в Странджа. „Ако се въведе чешкият модел, то тогава ще бъдат ограничени дърводобивът, събирането на билки, брането на гъби и трюфели. Това са все неща, които се планират. Хората правят инвестиции и имат ограничено време, в което могат да си свършат работата. Отделно говорим за ограничаване на туризма, а и на лова, а само ловците сме над 130 хил. в цялата държава. Плащаме си членски внос, правим инвестиции, плащаме наеми и концесии на държавата“, допълни още Манев.

Ловците се оплакаха и от липсата на обратна връзка с властите. Още от миналата година те са задължени да изпращат проби от отстреляните животни до лаборатория в София. До този момент обаче нито една ловна дружинка не е получила отговор дали някоя от пробите е била заразена, или не. Постоянно се вземат проби и от ловните райони, съседни на заразеното Зидарово. За тях обаче също нямало информация. „Надяваме се, че щом не се обаждат, значи нямаме заразени животни, но усещането е, че ние пращаме едни проби, които никой после не проверява“, коментира Христо Тодоров от ЛРД „Лебед“.

Това е едно от най-големите дружества в страната, а в момента ловците му са потърпевши, защото село Зидарово, в което беше открита африканска чума е в територията на „Лебед“. От дружеството са направили график и районът на Зидарово се обхожда по два пъти на ден. „Това са все средства. Ловците сме изпълнителни хора. Обикаляме, но до сега нито един ветеринар не е успял да ни каже какви са симптомите при заразената дива свиня и за какво трябва да следим, а пък ни задължават“, допълни Тодоров.

Колегата му Ангел Ангелов от ЛРД „Средец“ се оплака от постоянното издаване на заповеди, с които се отменят предходни. „Постоянно се сменят заповеди и ние не знаем коя да спазваме. Едните си колеги трябва да учим да разпознават симптомите, другите да загробват убитите животни.“

Ловците са категорични, че именно те са тези, които могат адекватно да се справят с Африканската чума. Смятат, че груповият лов трябва да се разреши, защото популацията на дивата свиня е нараснала с близо 20%. Според Христо Тодоров единственото ограничение трябва да бъде използването на кучета. „Когато си на пусия без кучета, прасетата излизат извън огневата линия и се успокояват. Когато има гонка обаче те могат да пробягат и над 20 км., което е потенциален риск за разнасяне на зараза“, обясни Тодоров. Той и колегите му настояват и за удължаване на ловния сезон до края на януари. „Сега трябва да влезем и да отстреляме 5-6 прасета. Ако през януари отстреляме една бременна свиня, то днес ще имаме със 6-7 прасета по-малко“, обясни ловецът.

Заплащането за отстрелване на дивя свиня също няма да има нужния ефкт, категорични са ловците. „Ще стане така, че всеки, който никога не е бил в гората ще хукне да гони прасета, за да вземе едни пари“, обясни Тодорв. Истинските ловци обаче трудно биха се съгласили да дават отстреляните животни, допълни Георги Манев. „Един трофей може да достигне до 3 хил. евро, а те ще плащат 150 лева. Кой ловец ще тръгне да стреля и да си дава животното на тази цена?“

Самата организация при отстрел също не е правилна, смятат авджиите. „Това не се случва в 2 часа на обяд. Отстрелът може да бъде и много по-късно. И след работно време кой ще ми вдигне и кой ще дойде да ми загроби убитото животно?

От днес има нова заповед, която задължава кметовете на общини да обособят място за загробване на убитите животни. Там където е установена зараза, това трябва да стане до края на деня. За останалите срокът е тридневен. В Бургаска област единствено общините Приморско и Созопол имат обособени места за загробването на животни, обясниха още ловците.