„След последната буря по морето отпреди дни всички вече трябва да са се убедили колко са необходими брегозащитните буни от пясък“. Това коментира за Грамофона нюз концесионерът на плажа в Сарафово Иван Пачев. По думите му пясъчните съоръжения същестуват преди 90-те години.

„Това не е нещо ново, те хората са го измислили още при започването на масовия туризъм в Слънчев бряг. Такива диги се правят не само в България, но и на много места в чужбина, особено където морето е бурно и има предпоставка за високи вълни и големи щети“, казва стопанинът на плаж Сарафово.

По думите на Иван Пачев когато пясъчните диги са изградени и има силно вълнение, плажната ивица ще бъде максимално защитена.

„Ако ги няма тези пясъчни насипи вълните свободно навлизат навътре до самия край на плажната ивица и когато се оттеглят навътре в морето, взимат всичкия пясък. И накрая оставаме без пясък“, обясни още Пачев.

Той добави, че заедно с другите стопани на плажни ивици по морето възнамеряват да разговарят за проблема с областния управител на Бургаска област Пламен Янев. „Единствено и само Областна управа забранява създаването на защитни пясъчни диги. Министерство на туризма е разрешавало, разрешава и сега, Басейнова дирекция също“, коментира още Иван Пачев.

Грамофона нюз припомня, че бившият областен управител проф. Мария Нейкова  издаде заповед в края на 2021 г, с която се забранява извършването на действия, които нарушават повърхността и целостта на крайбрежната плажна ивица.

Със заповедта се възлага на РИОСВ-Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и ОД на МВР-Бургас да извършват проверки и да осъществяват контрол за недопускане на дейности, нарушаващи целостта на плажните ивици.

В случай че се констатира нарушаване на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и Закона за опазване на околната среда, нарушителите ще бъдат санкционирани.