Община Царево има два официални къмпинга „Делфин“ и „Юг“, заложила е няколко нови зони за къмпиране, които обаче не могат да се направят, защото няма Общ устройствен план. Това коментира пред Gramofona.com кметът на морската община инж. Георги Лапчев.

„На Арапя, до Синеморец, при Резово предвиждаме зони за къмпинг. Само че тези, които протестират на жълтите павета, че искат да къмпират пускат жалби срещу Общия устройствен план“, обясни Лапчев. „Нека тези, които се обявяват срещу плана да застанат на собствената си позиция и да кажат: ето тази точка не ни харесва, това трябва да се промени. Сега ги питаме и те казват – с нищо не сме съгласни. Така не може“, заяви кметът и допълни, че до момента нито един от природозащитниците не е дошъл на място, за да разговаря с местните хора и да опита да постигне съгласие. „Факт е, че няма нито един доброволец който да каже- хайде да седнем с вас и да си поговорим“, призна градоначалникът.

Допълни, че дори и сред най-яростните му противници от групата „Да запазим Корал“ има хора, които не са напълно съгласни с действията на останалите. „Говорих се един от тях и той самият си каза, че не харесва нито безхаберното къмпиране, нито боклуците. Готов съм на разговори, за да уеднаквим позициите и да стигнем до обща идея, за да не бъдат онеправдани местните хора. Сега усещането в Царево е, че тук сме втора категория“, призна Георги Лапчев.

Според него трябва да се въведе ред и най-малкото, което може да се направи е да има такси. „И ние искаме безплатни плажове, но тяхното поддържане и уреждане струва пари. Тук идват таксите – курортна, държавна или да се удържа част от сумата за нощувка. Така нещата малко по-малко ще си дойдат на мястото. Но съм категорично против с парите на царевци да се плаща за безплатния плаж на други. Ако местните плащат, значи ще е плажът на местните. Освен равни права в България имаме и равни задължения“, обясни Георги Лапчев.

Според него на Корал проблемът не е на самия плаж, а на терените зад него. „Винаги е ставало въпрос за терените зад плажните ивици, а те не са държавна собственост. Става дума за частните имоти. Тези диво къмпингуващи хора не се съобразяват с желанието на собственика“, смята кметът. Миналата година е имало ситуация, при която собственик на терен вика полиция, за да изгони къмпингари. Униформените обаче искат граници на имота и ограда, за да се удостовери частната собственост. Човекът поискал разрешително, за да направи ограда, но от РДНСК забранили, защото там имало дюни.

„И така собственикът плаща такса-смет за имота си, плаща данъци, а не може да изгони някой, който се е самонастанил. Държавата му казва – не може да ограждаш, обаче трябва да плащаш. Реално на хората не се позволява да се разпореждат със собствеността си“, отчита градоначалникът. Според него Законът за туризма и за Устройството на Черноморското крайбрежие ще въведат именно този ред, който е необходим, за да се знае къде може да се строи, къде да има къмпинг и къде е позволено да се плажува само с хавлия.

„Със Закона за туризма за първи път се чува гласът на местните хора. Факт е, че когато законодателят започне да твори текстове понякога бяга от първоначалната идея, за да се напасне с други закони и с обществените намерения. Дано и сега не се случи същото.“, допълни още Георги Лапчев.