Обособени паркинги и малки градинки с разсад. На това са се натъкнали проверяващи в горските територии до Вромос. Мястото от години е любимо на десетки къмпингари, които обаче не се съобразяват, че навлизат в забранени територии и разполагат караваните си и в горски терени,  и на плажа.

От следващия петък Областна администрация започва проверки за нелегално къмпингуване, съобщи областният управител Пламен Янев.

„Няма да търсим конфронтация, за това и предварително ще обявяваме проверките, терените и техния статут. Идеята е да се премине към законосъобразно къмпингуване“, обясни Янев. Той уточни, че от ЮИДП Сливен вече са започнали проверки на техните терени и са установени нарушения.

Срокът, който горските са дали за премахването на кемперите и караваните изтича точно на 12 април когато започват проверките на Областна администрация и останалите институции. „Ако собствениците не ги премахнат доброволно, може да се стигне до принудителното им изтегляне“, каза Янев.

Той допълни, че вече има сигнали и за нерегламентиран къмпинг в района на Отманли. Изпратените снимки от там обаче са с лошо качество и в момента се издирва точното място, на което са засечени кемперите и караваните. Ще има проверки и по сигнали на общините, допълни областният управител.

От областна администрация Всеки, който е решил да къмпингува, може да направи бърза справка за вида и собствеността на имота, към който се е насочил, на този линк - https://kais.cadastre.bg  или чрез приложението - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.anestorov.cadastre.