Повече от месец служителите от държавното ловно стопанство „Граматиково“ са подложени на невероятен натиск и сериозни проверки. Причината са сигнали във фейсбук групи за проведени лоши сечи.

„Извършени са проверки от всички ведомства и контролни органи, които могат да ги проверят. В това число от Изпълнителната агенция по горите, от Регионалната дирекция по горите в Бургас, от  ЮИДП. Категорично мога да кажа, че резултатите от проверките на ИАГ, РДГ и ЮИДП не показват, че нещата там са толкова зле, както се представят в публикациите. Нямам отговор защо това беше направено“, коментира зам.-директорът на ЮИДП инж. Андон Кондузов.

Той обаче не скри огорчението си, че колегите му са очерняни и подлагани на натиск. Призна, че подобни действия демотивират опитните служители. За това и от Югоизточното държавно предприятие обмислят да поканят на място независими експерти, неправителствени организации и  медии, за да покажат каква е сечта в тази част на Странджа.

„Да защитим по някакъв начин колегите, защото не мисля, че хора които съвестно изпълняват задълженията си трябва да бъдат пресирани и мачкани“, допълни Кондузов.

„И здраво оплюти преди произнасяне на присъдата. И никой не казва, че проверките не са показали нищо“, допълни и инж. Румен Желев. Той уточни, че на подобна масирана проверка са били подложени и колегите им в държавното горско стопанство на Карнобат. Там също няма открити нарушения. „Но това не пречи да те залеят с помия. Проблемът е, че когато са те заляли ти не можеш да вършиш никаква друга работа. Първо трябва да се изчистиш, да изчистиш името си и другата ти работа в този момент изостава“, коментира още Румен Желев.

Той допълни, че Странджа е едно от местата, на които най-регламентирано и щадящо се извършва сечта. „Парадоксът е, че тя е най-много обвинявана. Но основно от хора, които са некомпетентни“, категоричен е Румен Желев.

 

Снимка: Архив