Депо за опасни битови отпадъци нажежи страстите в село Атия. Оказа се, че едва сега хората разбират, че още през 2015 год. е сключен договор за изграждането на депото, което ще е на по-малко от 300 метра от къщите им.

Да успокоят притесненията се опитаха зам.-кметът на общината Петя Чапевова и шефката на отдел „Инвестиционна политика и екология“ Мадлен Вълчева. Над 100 жители на Атия се обявиха срещу проекта. Хората са изключително недоволни, че обществено обсъждане така и не е имало.

Днес стана ясно, че през 2008 год. е правено обсъждане. То обаче е било в Черноморец, защото теренът е в землището на града. Освен това обсъждането е било с друг предмет – за изграждане на депо за строителни отпадъци. Такъв е бил и предметът на Оценката за въздействие на околната среда.

Няколко месеца след обсъждането  и изготвения ОВОС към проекта е допълнена и клетка за опасните отпадъци.

„Става дума за живак, отработени химикали, фармацевтични… Общо взето – неприятни неща“, коментира адвокатът на местните Драгомир Ошавков. Според него единственият полезен ход в момента е да се спре строителството на депото и да се направят нови ОВОС и обществено обсъждане.

„Ако хората са против, то тогава със съдействието на държавата трябва да се намери друг терен, който не е близо до къщите“, допълни адвокат Ошавков. Зам.-кметът Петя Чапевова обеща да се направи нова среща, на която да присъстват и представители на Министерството на екологията. Очаквайте подробен репортаж по темата.