Глоба от 10 000 до 500 000 лева грози нефтопреработвателния комбинат „Лукойл Нефтохим – Бургас“, заради острата миризмата на бензин, която усетиха вчера жители на целия град, съобщи Дарик-Бургас. Санкцията отнесе гоба за нарушаване на издаденото комплексно разрешително, съобщи днес директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас инж. Тонка Атанасова. Над 30 сигнала за мирис на нефтопродукти са получени в екоинспекцията само миналата нощ.

В  РИОСВ-Бургас вече има извънредна заповед за извършването на незабавни проверки, включително със специалистите от мобилната лаборатория, след повече от пет сигнала, за да може гражданите да са спокойни, посочи шефът на екоинспекцията.

И допълни: „Всички ние от една седмица усещаме аромата, с който Нефтозавода извършва работа на територията на Бургас. Усещаме ароматите на въглеводороди. Регионалната инспекция извърши няколко проверки, в които не установихме промяна в параметрите на работата на инсталациите.

Нямаме превишение на нито един от показателите, които са за качество на атмосферния въздух, но въреки всичко ние усещаме аромата на тежки въглеводороди, на бензин, което основно идва от рафинерията, която преработва и произвежда бензин“. 
 

Снимка: Дарик-Бургас