Тази събота, 25 май, от 11 ч в Спасителния център за костенурки в с. Баня ще се проведе благотворителен празник „Огън и лед“ в помощ на центъра и неговите обитатели.

„Огън и лед“ на Щура лаборатория е драконово парти, в което ще видите драконова "магия" и ще се повеселите с дракончето Драко. Да не забравяме, че драконите са най-близките роднини на костенурките, напомнят организаторите на благотворителната инициатива.

Както драконите, така и костенурките са тясно свързани със света на магията. За почитателите на фентъзито и сър Тери Пратчет не е тайна, че Светът на Диска се носи в пространството на гърба на четири слона. Те, от своя страна са стъпили на корубата на още по-гигантската костенурка А'Туин.

„Чрез тази инициатива искаме да запазим магията на костенурките по нашите земи и да им помогнем да останат в природата ни и да радват идните поколения. След шоуто ще ви срещнем с малки и големи костенурки, които се лекуват или живеят постоянно в центъра. Ще ви разкажем как работи центъра и как да постъпите ако намерите костенурка в беда“, казват още от спасителния център.

Входната такса е в помощ на центъра и е дарение по ваше усмотрение. В спасителния център за костенурки постоянно живеят над 200 болни, пострадали, възстановяващи се и новоизлюпени костенурки. Много от тях са жертва на катастрофи, човешка жестокост, неправилно отглеждане.

Някои са спасени или откупени от магазини. Освен местни видове, тук живеят и представители на най-големите сухоземни костенурки, които могат достигнат до над метър дължина, както и най-красивите в света.

Центърът за костенурки в България е уникален. В Европа има само още 2 подобни центъра.

Ако не можете да дойдете лично, но искате да подкрепите Спасителния център за костенурки можете да го направите по следните начини:

Банкова сметка на Фондация "Геа Челониа“: BG43UBBS81551086349113, ОББ PayPal: https://paypal.me/kostenurki?country.x=BG&locale.x=en_US

Сметка Револют: revolut.me/ivab9bu9

За връзка: с. Баня, п.к. 8239 обл. Бургас, ул. Шипка 10 Ива Лаловска, 0886913916